Hunebedstraat Borger

Deze pagina is bedoeld om meer inzicht te geven in de geschiedenis van de Hunebedstraat te Borger, Drenthe. Het gaat daarbij niet alleen om het beroemde Hunebed waaraan de straat zijn naam te danken heeft, maar ook aan de huizen en de mensen die er wonen en gewoond hebben.
Reacties, opmerkingen en aanvullingen zijn van harte welkom. De pagina wordt nog steeds aangevuld momenteel met meer foto’s en informatie.

De huizen in de straat

Hunebedstraat 1 Oude boerderij. Deze is opnieuw herbouwd in 1979. Momenteel bewoond door familie Joling.

Hunebedstraat 2 Ooit heeft hier een boerderij gestaan. Deze is afgebroken en het perceel is verdeeld. Op dit nummer is een huis gebouwd in 1986 en dit huis is bewoond door familie Hummel.

Hunebedstraat 2A Dit huis is gebouwd in 1986 op een verdeeld stuk weiland behorende bij een vroegere boerderij gevestigd aan de Hunebedstraat 2. Het huis op dit nummer is bewoond door familie Evertse.

Hunebedstraat 2C

Dit is een i-Care zorgboerderij met een historische schaapskooi (Monument). vroeger was het een jeugdboerderij en daarvoor bewoond door familie Brouwer (verhuisden later naar de kleine Brinkstraat. In septemeber 1997 was er een grote brand in de jeugdboerderij. Deze is daarna herbouwd en een zorgboerderij geworden welke werd geopend op 6 oktober 2007. De schaapskooi is mogelijk oorspronkelijk 18de-eeuws. Het houten gebouw heeft versieringen (geknoopt stro) en met een overstekend rieten schilddak.

Hunebedstraat 3 Dit huis is gebouwd in 1905.

_

Hunebedstraat 4 Dit huis / Deze boerderij is gebouwd in 1900. Huidige bewoners zijn familie Bouman.

_

Hunebedstraat 4A Dit huis is een verbouwde nieuwe schuur wat langere tijd als bedrijfspand heeft gediend voor stichting GeoPark. Sinds 2022 is het pand in gebruik als woonhuis. Ooit heeft op deze plek een houten kerk gebouw gestaan. Dit in verbinding ook met de naast gelegen pastorie. Het kerkje heeft er slechts kort gestaan en helaas zijn hier geen foto’s van bekend.
Hunebedstraat 5 Oude boerderij waarin drie generaties binnen de familie Tingen hebben gewoond. Deze is opnieuw herbouwd in 1995 en momenteel bewoond door dhr. Mikkers

Hunebedstraat 5A Oude boerderij. Momenteel in gebruik als bedrijfspand voor de firma SIEPEL. Vroeger bekend als boerderij “De Tor” van de vereniging van landbouwwerktuigen / voorheen schuur van de werktuigen vereniging waar de heer Reitsma hoofd van was.
Hunebedstraat 6 Dit huis is gebouwd in 1905 als de pastorie van de Gereformeerde Kerk in Borger. Voorheen bewoond door familie Kuiper. Momenteel bewoond door familie Hake. Eerste foto is gemaakt rond 1910/1920. De tweede foto stampt uit de jaren 70.

__

Hunebedstraat 7 Dit huis is gebouwd in 1933. Voorheen eigendom van familie Bouman, momenteel bewoond door familie Extercatte.

Hunebedstraat 8 Dit huis is gebouwd in 1972 en in gebruik geweest als Bakkerij-winkel door familie Wenning. Later tot woonhuis omgebouwd.

_

Hunebedstraat 9 Deze oude boerderij van het type “hallenhuisboerderij” is gebouwd in 1905. Momenteel bewoond door familie Gersen..

Hunebedstraat 9A In 1982 is een stuk grond afgezonderd van Hunebedstraat 9 en als 9A Kadastraal vastgelegd als bouwgrond. In 1983 is daarop een huis gebouwd door familie Jans die er tot 2015 heeft gewoond. Sinds 2016 is het huis grondig verbouwd en nu bewoond door familie Prins – Brinkman.

Hunebedstraat 10 Oud boerderijtje, gebouwd in 1905. Eind jaren 50 bewoond door familie Muskee.

Hunebedstraat 11 Dit huis is gebouwd in 1928, en gerenoveerd in jaren 80. Vroegere bewoners waren familie Ebbinge en daarna familie Vos. Momenteel bewoond door familie Durenkamp.
Hunebedstraat 12/12-1 Dit boerderijtje is gebouwd in 1905. Nadat het een woonhuis is geworden is besloten het huis te scheiden in nr 12 en 12-1. Momenteel bewoond door familie Potgieter – Van Leeuwen op nr 12. en op 12-1 woont momenteel de familie Wever.

_

Hunebedstraat 13 Dit huis is afgebroken en een nieuw landhuis is meer naar achteren nieuw gebouwd in 2007. Momenteel bewoond door Familie Roosjen.

Hunebedstraat 13A Dit huis is (her)bouwd in 1985. Het is bewoond door familie Bruins.
Hunebedstraat 14 Dit huis was ooit een smederij. Het werd gebouwd rond 1895 en bestaat uit een eenlaags woonhuis met bedrijfsdeel en een aangebouwde ouderwoning. Momenteel bewoond door familie van Oorde.
Hunebedstraat 15 Dit huis is gebouwd/herbouwd in 1972. Momenteel bewoond door familie Ringers-Straatsma.
Hunebedstraat 16 Deze boerderij is gebouwd in 1905 en momenteel met een B&B bewoond door familie Waller.
Hunebedstraat 17 Deze boerderij woning is afgebroken en in gelijke stijl herbouwd in 1987. De locatie is bekend vanwege de oude waterpomp voor het huis. Voorheen werd deze woning bewoond door familie Klaassens. Nu bewoond door familie Wennemers- Hermelink.

Hunebedstraat 18 Deze boerderij is gebouwd in 1920 en werd een bouwbedrijf van familie Eising. Het is later een museum schuur geworden.
Hunebedstraat 19 Deze boerderij is gebouwd in 1926 en gerenoveerd rond 2014. Momenteel bewoond door de familie Middendorf.

Hunebedstraat 20 Dit huis is (her)bouwd in 1996. Momenteel bewoond door familie Dubbelboer.

Hunebedstraat 21 Ooit heeft er een huis of boerderijtje gestaan maar deze is verdwenen. Het is nu een weiland.
Hunebedstraat 22 Het oorspronkelijke huisje is afgebroken en in 1979 is er een nieuw huis gebouwd. Momenteel eigendom van familie Boulonois.

Hunebedstraat 23 Ooit heeft er een huis of boerderijtje gestaan maar deze is verdwenen. Het is nu een weiland.
Hunebedstraat 24 Deze boerderij is (her)bouwd in 1976. Langere tijd bewoond door familie Dikkers
Hunebedstraat 27 Momenteel is hier het Drents Hunebed Centrum gevestigd, een museum met informatie over de geschiedenis van de Hunebedden alsook de wijze waarop de bevolking in Drenthe heeft geleefd in de oertijd. Het is een NIEUW straat adres blijkt uit het volgende verhaal van Harrie Wolters van het Hunebedcentrum.
Het is op zich wel een grappig verhaal. Officieel staat het Hunebedcentrum aan de Bronnegerstraat 12. Toen echter een jaar of twintig geleden de autonavigatie opkwam (toentertijd alleen nog TomTom) gingen alle toeristen naar de Bronnegerstraat. Echter de parkeerplaats was aan de Hunebedstraat. Ik heb toen gevraagd aan de gemeente of de parkeerplaats een eigen adres zou kunnen krijgen zodat mensen beter kunnen navigeren. Dat kon. Ze vroegen toen of ik ook de voorkeur voor een nummer had. Ik zei toen voor de grap 27 (immers het grootste hunebed heeft als naam D27). En dat kon. Dus zo bestaat sinds een jaar of 15 het adres Hunebedstraat 27 (eigenlijk dus een huisnummer voor een parkeerplaats).”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *