Jolanka Annika Emma Töth

(11 november 1912 – 13 december 1990)

Jolanka Töth, heette voluit Jolanka Annika Emma Töth en was afkomstig uit Duitsland en haar familie daarvoor uit Hongarije. Ze werd geboren op 11 november 1912 in Hamburg (aldus het schrijven van een geregistreerde RK bidprent). Als oma van Jolanda, Ingrid en Leo, sprak en schreef ze dus ook vaak in het Duits. Oma woonde in ieder geval met Opa vanaf begin jaren 70 (mogelijk al heel lang) in Leeuwarden aan de Veestraat nr 6. Ze kregen samen 6 zonen en 4 dochters, dus een erg groot gezin. Jolanda herinnerde nog dat wanneer zij en haar broer en zus langs gingen op visite er nooit zo veel aan was, behalve het uitlaten van de schildpad in de tuin. Deze had een touwtje bevestigd aan een gaatje in het schild.
Hieronder 1 van de weinige fotos die van Jolanka bekend zijn. Zeer waarschijnlijk is deze foto aan de Veestraat in Leeuwarden gemaakt door haar zoon Leo, in de jaren 60.

Hieronder een gedichtje dat “grote Oma” schreef in Augustus 1973 in het poeziealbum van haar kleindochter Jolanda. Het gedicht is een stuk uit het grote gedicht dat bekend is van Cäsar Otto Hugo Flaischlen en meer erover is te vinden op wikipedia.

Hab Sonne im Herzen (houd de zon in je hart)
Ob’s stürmt oder schneit (of het nou stormt of sneeuwt)
Ob der Himmel voll Wolken, (of de hemel vol wolken is)
Die Erde voll streit (en de aarde vol strijd)
Hab ein lied auf den Lippen (Heb een lied op je lippen)
Verlier nie den Müt, (verlies nooit de moed)
Hab Sonne im Herzen (houd de zon in je hart)
Und alles wird Güt (en alles komt goed)

Deine Grossmütter

Jolanka van der Linden werd erg ziek in 1990, ze bleek lymfeklier kanker te hebben. Ze werd ontslagen uit het ziekenhuis en overleed onverwachts thuis (om precies te zijn om 3 minuten over 7 uur ’s ochtends) op 13 December 1990 in haar slaap. Ze werd begraven bij haar man (al eerder overleden in 1987) op de RK begraafplaats te Leeuwarden. Zie foto’s hieronder gemaakt op 22 Oktober 2009 alsook de rouwadvertentie welke in de Leeuwarder Courant op 15 December 1990 was te vinden. (Klik op de foto/advertentie voor een grotere afbeelding)

 

Een gedachte over “Jolanka Annika Emma Töth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *