Hendrik Beuker + Jacobje Reiling + Grietje Hofstee

Hendrik Beuker is op 18 februari 1882 geboren te Groningen. (Geboorteregister Groningen 1882 Aktenummer 228). Hij was de zoon van Roelof Beuker en Trientien Sijbring.

Op 22 jarige leeftijd is hij getrouwd op 7 mei 1904 te Anloo (aktenr 14) met Jacobje Reiling. Zij was 29 jaar en geboren op 19 mei 1874 te Gasselterboerveenschemond, Gasselte (beroep dienstmeid) en was de dochter van Jan Reiling en Hillechien Rossing.
Toen ze trouwden waren de moeder van Hendrik alsook beide ouders van Jacobje reeds overleden.
Ze woonden in Zandvoort, Anloo totdat ze op 23 maart 1909 naar Erica verhuisden. Op dat moment hadden ze inmiddels drie kinderen.
Jacobje Reiling stierf op 10 juni 1938 op 64 jarige leeftijd. Hendrik was toen weduwenaar geworden.

Kinderen uit dit huwelijk waren:

 • Roelof Beuker : Geboren te Zandvoort/Anloo op 30 maart 1905 en overleden (26) op 26 april 1931 te Emmen.
 • Jan Klaas Beuker : Geboren te Zandvoort/Anloo op 22 maart 1907 en overleden (79) op 19 oktober 1986 te Erica.
 • Trientje Beuker : Geboren te Zandvoort/Anloo op 2 juni 1908 en overleden (94) op 1 augustus 2002 te Assen.
 • Klaas Beuker : Geboren te Erica, 28 maart 1910. Verder (nog) geen informatie bekend.
 • Hendrik Jan Beuker : Geboren te Erica, 22 november 1912. Verder (nog) geen informatie bekend.
 • Markus (Max) Beuker : Geboren te Erica, 21 november 1913. Verder (nog) geen informatie bekend.
 • Hillechien Beuker : Geboren te Erica, 26 oktober 1915 en overleden (bijna 9 jaar) op 31 augustus 1925 te Groningen.
 • Onbekend kind. : Geboortedatum vanuit privacy wensen onbekend.

Later trouwde Hendrik Beuker met Grietje Hofstee (geboren 8 januari 1878 in Paterswolde/Eelde en beroep koemelkster, kamerverhuurster). Zij was eerder getrouwd op 7 september 1907 met Jacobus Albert van Zanten en na zijn overlijden (30 december 1913, 27 jaar oud) met Klaas Nienhuis op 13 april 1916. Ze scheidde van Klaas op 7 juni 1940 maar had inmiddels wel een zoon van hem, Aldert Jan Nienhuis (geboren 6 november 1917, Groningen).
Op 10 april 1941 trouwde ze met Hendrik Beuker te Erica en ging daar wonen.

Tijdens de oorlog werd Hendrik opgepakt op 14 juli 1944 om ca. 20.00 u. (door de Landwacht) wegens het in bezit hebben van een radio. Diezelfde maand werd hij opgesloten in de gevangenis in Assen. Tussen 26 juli en 2 augustus 1944 is hij weggevoerd naar kamp Amersfoort. Op 11 oktober ging hij vervolgens richting Neuengamme. Hij zat in hetzelfde transport als de mannen van Putten.

We weten dit want uit zijn kampnummer in Neuengamme, 56160, leiden we af dat hij tot 11 oktober 1944 in Kamp Amersfoort gevangen zat en vandaar op 14 oktober in Neuengamme is aangekomen. Voor zover we weten heeft hij niet in een buitenkamp gezeten. Hij is in het hoofdkamp Neuengamme omgekomen op 8 januari 1945.

De overlijdensakte is te vinden bij de gemeente Emmen (overlijdensakte van elders overledene (BW art. 50)), 20 augustus 1946, aktenr. 348 – zie hieronder…. Daarnaast tevens één van de laatst bekende foto’s van Hendrik Beuker, genomen tijdens zijn 2e huwelijk in april 1941.
(Door op de foto’s te klikken worden ze vergroot)

@@

Anekdotes:

 • Mijn vader (Hendrik Prins) was altijd heel gesteld op zijn opa Hendrik Beuker, naar wie hij ook was vernoemd. Hij mocht altijd bij hem om schoot en op de boerderij altijd de zilveren daalders tellen in de grote pot. Toendertijd was zijn vrouw al overleden en deze heeft Pa nooit bewust gekend. Pa vertelde ooit over het hertrouwen van zijn opa. Pa vond haar een hele nare vrouw, absoluut niet aardig. Na de oorlog is deze vrouw verhuisd naar Groningen.
 • De boerderij waar Hendrik Beuker woonde is later overgenomen door twee van zijn broers  (Hendrik Jan Beuker en Jan Beuker) en bestaat nog steeds in Erica. Het was geen vee bedrijf maar een landbouw bedrijf.

Tot zover wat informatie over deze voorvader en zijn 2 vrouwen.

De eerstvolgende voorouder is Trientje Beuker later getrouwd met onze voorvader Harm Prins.

 

10 gedachten over “Hendrik Beuker + Jacobje Reiling + Grietje Hofstee

 1. Gerrit Beuker

  Beste mensen, Beukers in Erica,
  mijn vader was ook een Hindrik Jan Beuker (1926 – 1990) en een over,over,overgrootvader een Hindrik of Hendrik Jan Beuker (geboren 1790) tussen Coevorden en Emlichheim in Vorwald. Hun lijn liep Hendrik Jan – Jan Hendrik – Hendrik Jan enz.
  Als U ooit zou vinden, dat er Beukers naar het graafschap Bentheim (Hannover, Preußen, of wat dan ook) vertrokken zijn, geef dan graag een seintje. Wij zoeken nog altijd, waar de Beuker hier vandaan komen.
  groeten
  ‘Gerrit Jan Beuker

  Reageren
 2. J.K.Beuker

  Hallo Gerrit.
  Mijn groot vader was ook die Hendrik Beuker en Jacobje Reiling , en mijn vader is ook een zoon van van Hendrik en Jacobje en hij is geboren op 28 Maart 1910 en hij is getrouwd 19 juni 1938 met Janna Anechina Lanting en de kinderen daarvan is Coba ( jacobje ) geb 18 Nov. 1939
  Jan Beuker geb.15 Mei 1945 ( overleden )
  Hennie (Hendrika)geb.25 Sept.1947
  Jan Klaas geb. 4 Mrt. 1952
  Hillie Hilechien geb. 8 Mei 1954

  Ik hoop dat je deze namen kunnen toevoegen in jou bestand.
  Als je meer wilt weten hoor ik van jou.
  P.s. J.k.Beuker Bremstraat 13 7906 KP Hoogeveen

  met vriendelijke groeten Jan Klaas

  Reageren
  1. harryadmin Bericht auteur

   Hallo Jan Klaas, bedankt voor de informatie.
   Ik heet Harry en geen Gerrit.. maar dat maakt niet uit.
   Mijn Oma was dus een zus van je vader.
   M vr groet,
   Harry Prins
   Emmen

   Reageren
 3. domain sellers

  Beste,

  Beuker, Beuke of Beuken. In onze familie komt Hendrik of Hendricus ook veelvuldig voor. In Wallonie wonen nog steeds veel Beukens. Mijn voorouders zijn, als Calvinisten gevlucht naar Frankenthal in de 16de eeuw. Later is Pieter Beucken verhuisd naar Leiden. Misschien helpt dit wat.

  Reageren
 4. Jeroen Beuker

  Hallo Harry,

  Ik was op het internet aan het googelen, grappig, de broer van Hendrik Beuker, Hendrik Jan Beuker is mijn opa geweest.

  groet Jeroen Beuker

  Reageren
 5. Jan Beuker

  Beste Harry,

  Wat fijn dat je over jouw en mijn familie schrijft. Mijn oom Harm(jouw opa) was inderdaad getrouwd met mijn tante Trien.
  Jouw opa was een fantastische man. Onder het genot van een borreltje kwamen de mooiste verhalen los. Vlgns mij had oom Harm een handel in kunstmest. Ik ben Jan Beuker (geb. 16-06-51 ) en een zoon van Hendrik Jan ( landbouwer te Erica ).
  Daarnaast heb ik nog 2 broers en 3 zusters nl;
  Hendrik te Holsloot
  Evert te Erica
  Josje Wanders-Beuker te Erica
  Jacobje ten Hoor-Beuker te Diphoorn
  Trientje Kuper-Beuker. te Ter-Apel.

  Veel gezondheid( in deze tijd ) toegewenst.

  Reageren
  1. harryadmin Bericht auteur

   Hallo Jan, bedankt voor je reactie!
   Inderdaad was mijn opa werkzaam in de kunstmest handel. Ik herinner mij het huis aan de wilhelminastraat nog steeds goed, waar nu de parkeerplaats te vinden is van de Weijert. Sommige van de grote bomen die er nu staan stonden in opa en oma hun tuin. Hij was een echte grappenmaker. Oma (je tante) is later hertrouwd met Berend Booij in Nieuwlande. Ze hebben samen aldaar gewoond tot hij overleed en zij naar Assen vertrok om in een appartement te wonen.
   Ik ken ook nog Ome Max en tante Riek in Erica met hun zoon Jaap. Ik ging daar vroeger nog wel eens op bezoek met mijn ouders.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *